Vanilka a zdraví

20. srpna 2018 v 7:07 | 💋Cherry Berry💋 |  -Vím, co jím ✔️



vanilka




Vanilka má původ v Jižní Americe. Když ji Španělé přivezli do Evropy, brzy se stala nejoblíbenější ochucovací přísadou.


Charakteristika vanilky

Vanilku už znali staří Aztékové, kteří s ní dochucovali čokoládu. Vanilka je lusk popínavé orchideje, která roste na východním pobřeží v Jižní Americe. Květy vanilky jsou zelené a malé, které opylují kolibříci. Pokud se vanilka pěstuje v jiné části světa, jak v Jižní Americe, musí ji opylovat ručně. Indonésie v součastnosti vyprodukuje ročně až 80% vanilky. Vanilkové lusky se sbírají ještě nedozrálé a následně se fermentují pomocí páry. Vanilkové krystalky narůstají na vnější straně lusků. Po usušení jsou tyto krystalky dlouhé, tenké a poměrně tmavé. V současnosti lze v obchodech sehnat i umělou vanilku, její chuť však není taková, jak z pravé vanilky.

Účinky vanilky

Vanilka podporuje trávení a zlepšuje chuť k jídlu. Bez ní si Vánoce prostě vůbec neumíme představit. Navíc pomáhá uklidňovat rozbouřenou psychiku a napnuté nervy. V aromaterapii se používá při depresích, pro zlepšení trávení, ale také ve chvíli, kdy nemůžete usnout.
Pravá vanilka je příjemně nasládlá, kvůli čemuž se ve velké míře používá pro přípravu koláčů, zmrzliny a nejrůznějších dezertů. U nás si vypěstovala tradici zejména v podobě vanilkových rohlíčků. Dopřát si ji můžeme opravdu v hojném množství, protože představuje životabudič pro činnost srdce a blahodárný energetický stimul pro celý organismus. Vanilka navíc působí jako afrodiziakum - probouzí v nás smyslné touhy a chuť na hrátky za dveřmi ložnice. Vanilka se v lidovém léčitelství používá jako prostředek k nastartování organismu, podpoře srdce, ke snižování horečky. Slouží také v kosmetickém průmyslu při výrobě parfémů.

Využití vanilky v kuchyni

Vanilka se využívá při přípravě zejména sladkých pokrmů. Přidává se k dochucování čokolády, pudinků, koláčů, zmrzliny, bublaniny, šlehačky či rýžového nákypu. Při přípravě krémů lze použít celé vanilkové lusky. Použité lusky se dají vyjmout, usušit a znovu použít.
Vanilkové lusky také možno skladovat v cukru (ve vzduchotěsné nádobě), kdy vanilkové aroma pronikne do cukru a příjemně ho provoní. Takový cukr lze použít k dochucování jídel. Z vanilkových lusků lze připravit vanilkovou esenci. Vanilkové lusky namočíte do alkoholu (dle vašeho výběru) a necháte louhovat. Vanilkovou esenci lze použít při přípravě sladkých pokrmů.

 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Kix*♥ Kix*♥ | Web | 20. srpna 2018 v 9:02 | Reagovat

Vanilka je prostě slaďoučká a to já miluju <3 je ale pravda, že jsem snad ještě čistou, opravdu tu pravou, nefalšovanou vanilku nikdy neochutnala :/

2 Lucy Lucy | Web | 21. srpna 2018 v 12:11 | Reagovat

Všechny věcičky, ve kterých je vanilka přímo MILUJU. ♥

3 Simix Simix | Web | 23. srpna 2018 v 13:48 | Reagovat

Vanilka na Vánoce? Pro mě je běžnější na Vánoce třeba skořice. 😂😇 Pokud teda nejde o ty vanilkové rohlíčky.
Vanilka zní dobře... Na uklidnění a dobroty 😇😆👌

4 Mánička Mánička | E-mail | Web | 23. srpna 2018 v 15:28 | Reagovat

Ano, je těžké se k tomu vyjádřit

5 Ronnie Sparks Ronnie Sparks | E-mail | Web | 2. září 2018 v 11:16 | Reagovat

Miluji vůni vanilky :-) skvělý článek

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama