🍲Kari z červené čočky jako lehký oběd nebo dietní večeře🍲

25. května 2018 v 7:07 | 💋Cherry Berry💋 |  -🍜Recepty všeho druhu🍜

Čočka je skvělým zdrojem vitamínů, minerálů i dalších živin.

Jako kari obvykle označujeme směs kurkumy, koriandru, kardamomu, římského kmínu, pískavice, bílého pepře, mleté papriky a chilli. Na světě ovšem existuje nespočet kořenících směsí s menšími či většími obměnami.

Jako kari jsou ovšem označována také jídla, která některou z těchto směsí obsahují. Nesmí v nich chybět kari, jeho obdoba v podobě koření garam masala, chilli a kurkuma. Ta patří mezi významné antioxidanty, které chrání naše tělo před volnými radikály, detoxikují organismus, pročišťují krev a urychlují metabolismus.
Pokud kurkumu podpoříte zázvorem, chilli semínky či rovnou celými papričkami a červenou čočkou, detoxikační pokrm, po kterém nepřiberete ani deko je na světě. Pojďme si společně připravit chutný oběd anebo lehkou večeři. Příprava ti nezabere více než pár minut a potřebovat k ní budeš pouze několik základních potravin.

Dietní večeře může být dobrá. Vyzkoušej tuhle!

Na přípravu čočkového kari budeš potřebovat:


  • 250 g červené čočky
  • 3 větší bílé cibule
  • lžíci másla anebo dvě lžíce oleje
  • 4 větší rajčata
  • 250 ml rajčatové passaty
  • 200 ml zeleninového vývaru
  • 1 vrchovatou lžíci kari koření
  • 1 vrchovatou lžíci garam masala koření
  • sójovou omáčku Shoyu
  • kousek zázvoru (velký asi jako palec)
  • čerstvě namletý pepř
  • čerstvé bylinky (petržel, koriandr, bazalka)
  • 3 stroužky česneku

Postup přípravy čočkového kari

Červenou čočku proper ve studené vodě a nech na chvíli namáčet. Není potřeba ji ale namáčet dlouho nebo dokonce přes noc jako jiné luštěniny. Ve větším hrnci si rozpal máslo anebo olej. Na drobné kostičky nakrájej cibuli a jeden kousek česneku. Zeleninu orestuj dozlatova.
K orestované zelenině přidej garam masalu a kari, přisypat můžeš i hrst nadrobno nakrájených bylinek a na kostičky nakrájená rajčata. Jakmile rajčata změknou, rozmixuj směs ponorným mixérem.
Čočku slij a vsypej do hrnce s orestovanou cibulí, česnekem, kořením, rajčaty a bylinkami. Zalij 200 ml zeleninového vývaru a rajčatovou pasatou. Nech vařit zhruba 20 minut pod pokličkou a před koncem dochuť sójovou omáčkou a čerstvě namletým pepřem. Jakmile čočku stáhneš z plamene, vmíchej do ní také nadrobno prolisovaný česnek.
  • Tip na servírování: Podávej ještě teplé v kombinaci s volským okem nebo rýží. Posypej čerstvými a nasekanými bylinkami.
Vyzkoušela jsi náš dietní recept? Dej vědět, jak se ti povedl do komentářů pod článkem.

 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Lucka Lucka | E-mail | Web | 25. května 2018 v 16:35 | Reagovat

Já teda čočku nemusím, ale na obrázku to vypadá lákavě. :-)

2 Eliss Eliss | Web | 26. května 2018 v 11:26 | Reagovat

Ten recept vypadá zajímavě, čočku mám ráda, ale nejčastěji ve formě polévky :-)

3 Kix*♥ Kix*♥ | Web | 28. května 2018 v 7:21 | Reagovat

Jů <3 mňamina :-) nechce mi to někdo ukuchtit? :D Vypadá to parádně :-) určitě se nechám inspirovat ;-) kari i čočku můžu... na takové jídla jsem :-) takové mám ráda! :-)

4 erin-dixx erin-dixx | Web | 28. května 2018 v 8:11 | Reagovat

Bohužel kari nesmím

5 Ronnie Sparks Ronnie Sparks | E-mail | Web | 28. května 2018 v 19:30 | Reagovat

Moc děkuji za recept, ukládám si ho a vyzkouším. Červenou čočku mám moc ráda :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama